Onderwijsverlichting

‘Een flexibel systeem dat altijd aan de eisen voldoet.’

De opdracht

Het Nederlandse onderwijs heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Onderwijs wordt steeds flexibeler, maar tevens ook intensiever. Wat hier op het eerste oog een tegenstrijdige omschrijving lijkt blijkt in de praktijk te bestaan uit verschillende studies en faculteiten die gebruik van elkanders faciliteiten. Dat betekend dat flexibel onderwijs vraagt om een flexibele verlichtingsvorm.

Bij Biglight zien wij uitdagingen en wij proberen voor elke onderwijsinstelling een zo gebruiksvriendelijk systeem te creëren waarin rekening is gehouden met esthetiek, economie, ergonomie en ecologie.

De oplossing

Het onderwijs kent een hoge vraag naar functionele verlichting. Echter mag deze de gebruiker niet storen in het gebruik van de ruimte. In het onderwijs draait alles om concentratie en focus van de gebruikers. De verlichting dient een nauwe samenhang te kennen met de ruimte en daardoor niet af te leiden. Dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door innovatieve strokenverlichting, welke een nauwkeurige plaatsbepaling kennen en zo onderdeel worden van de totale ruimtelijke ervaring.

Bovendien eisen ruimtes als collegezalen en studiecentra een flexibele verlichtingsvorm. Dimbare verlichting en vooraf ingestelde groepen en programma's betekenen kwaliteit voor elk type college en activiteit. Dit draagt bij aan de kwaliteit en behaaglijkheid van de ruimte en heeft daarmee invloed op de productiviteit van zowel docent als student. Goede verlichting draagt simpelweg bij aan de kwaliteit van het gegeven onderwijs.